Skip to content

Työkokeilu

Työkokeilu on työelämään tutustumisen muoto, jossa TE-palveluiden tai kuntakokeilun asiakas pääsee kokeilemaan erilaisissa yrityksissä tai organisaatioissa työskentelyä. Työkokeilu on erinomainen työkalu työnantajille testata potentiaalisen tulevan työntekijän kanssa työskentelyä ja selvittää, olisiko työkokeilija sopiva henkilö heidän organisaatioonsa. Työkokeiluun saapuvista työntekijöistä kuoriutuu usein monenlaisia osaajia, joiden palkkaaminen on työnantajalle pieni riski, sillä kokeilija on perehdytetty työhönsä jo kokeilujakson aikana.

Työkokeilu on suunnattu henkilöille, jotka haluavat hankkia työkokemusta tai päästä tutustumaan tiettyyn ammattiin tai työtehtäviin ennen varsinaisten uravalintojen tekemistä. Työkokeilun tarkoituksena on auttaa kokeilijaa selvittämään vahvuuksiaan työelämässä sekä oppia uusia taitoja. Työkokeilun ajalta työnantaja ei maksa kokeilijalle palkkaa, mutta kokeilijan työttömyysetuuden maksaja maksaa tälle kulukorvauksen kokeilupäiviltä.

Ennen työkokeilun alkamista täytetään yhdessä asiakkaan, työnantajan ja työllisyyspalveluiden välillä työkokeilusopimus, jossa määritellään työajat, kokeilun kesto sekä tavoitteet, jotka kokeilija pyrkii työkokeilujakson aikana saavuttamaan. Työkokeilijat ovat myös vakuuteettuja työllisyyspalveluiden toimesta.

Työkokeilulle ei ole määritelty vähimmäiskestoa, mutta se voi kestää maksimissaan kuusi kuukautta samalla työnantajalla. Työpaikalla osoitettu vastuuhenkilö vastaa kokeilijan ohjaamisesta, perehdyttämisestä sekä palautteenannosta. Jokaisen kokeilijan sopimuksen päättyessä täytetään työllisyyspalveluille lyhyt lomake, jossa vastuuhenkilö arvioi kokeilijan suoriutumista.

Työkokeilusopimukseen tarvittavan pohjan saat ottamalla yhteyttä paikallisiin työllisyyspalveluihisi, kuntakokeiluun tai suoraan kokeilijalta, joka on jo sopinut työkokeilusta oman työllisyysohjaajansa kanssa.

Lisätietoja työkokeilun käytännöistä ja säännöistä löydät TE-palveluiden sivuilta.