Skip to content

Perehdytys

Perusteellinen perehdytys on avain stressittömään työhön

Uusien työntekijöiden perehdyttäminen on osa jokaisen työpaikan elämää, mutta erityisesti täsmätyökykyisten kanssa siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Huolehdi, että ohjeistus tapahtuu selkokielisesti ja ymmärrettävästi kommunikoiden. Perehdytykseen olisi myös aina hyvä olla kirjallista materiaalia, sillä jokaista kuulemalla ja tekemällä oppivaa kohden on aina yksi, joka oppii lukemalla. Ohjaajan kärsivällisyys on perehdytyksen keskiössä. Moni pitkäaikaistyötön on ollut työelämästä poissa pitkiä aikoja ja totuttautuminen uusiin tehtäviin voi kestää. Vastaa avoimesti ja turhautumatta työntekijöidesi kysymyksiin ja ole valmis toistamaan itseäsi. Perusteellinen perehdytys pitää huolta siitä, että työntekijäsi ymmärtää, mitä tekee, ja ymmärryksen mukana työhön tulee itsevarmuutta. Tämä varmistaa tukityöllistetyn itsevarmuuden kehittymistä, työn laadun sekä pitkällä tähtäimellä vähentää työn aiheuttamaa stressiä ja tekee työpaikasta mieluisemman paikan olla.

Työntekijälle on myös arvokasta selvittää tämän tekemän työn merkitys. Mitä organisaatiosi tavoittelee ja kuinka työntekijät auttavat omalla panoksellaan sen tavoittamaan? Oman työn merkityksen selkeys on olennainen osa työmotivaation syntymistä ja sen säilymistä.

Empatia on työpaikkaohjaajan tärkein työkalu. Työntekijän tilanteen ymmärtäminen on usein avain parhaisiin ratkaisuihin työpaikalla, joten avoimesti keskusteleminen työntekijän kanssa johtaa yleensä kaikille parhaaseen lopputulokseen.

Seuraava: Kannustava ohjausote ja palautteen merkitys