Palkkatuki on taloudellinen työnantajalle maksettava tuki, jolla avustetaan työttömän työnhakijan työllistämisen palkkakustannuksia ja korvataan työnantajan ohjaustyöhön kuluvaa aikaa. Tuen myöntävät paikalliset työllisyyspalvelut ja tuen määrä vaihtelee 50-100% palkkakustannuksista välillä. Merkittävimmät tukiprosenttiin liittyvät seikat ovat työllistettävän työtä edeltävän työttömyyden kesto sekä se, onko palkkatuen hakija yritys vaiko voittoa tavoittelematon yhdistys.
Palkkatuki on tarkoitettu erityisesti niille työnhakijoille, joilla on vaikeuksia työllistyä esimerkiksi terveysongelmien, vähäisen koulutuksen tai työkokemuksen vuoksi. Tuen tarkoitus on madaltaa työnantajien kynnystä palkata uusi työntekijä kompensoimalla ohjaamiseen käytettävää aikaa taloudellisesti.
Tuki mahdollistaa työn tarjoamista pienin taloudellisin riskein sellaisille, joiden työllistyminen olisi muuten vaikeaa. Pitkäaikaistyöttömät ovat valtava potentiaali suomalaisille työmarkkinoille, sillä näiden ihmisten joukko on täynnä osaajia, joiden kyvyt ja taidot jäävät työnhaussa muiden alle.
Palkkatuki on myös erinomainen työkalu työnantajalle kokeilla työskentelyä uuden työntekijän kanssa ennen sitoutumista pysyvämpään työsuhteeseen. Tuki antaa mahdollisuuden arvioida työntekijän soveltuvuutta työhön ilman suurta taloudellista riskiä. Palkkatukijakso on erinomainen vaihe työntekijän perehdyttämiseen, mikäli työnantaja tahtoo myöhemmin palkata tämän kokopäiväiseen työhön.
Työnantajan tulee huomioida, että palkkatuki maksetaan työnantajalle toteutuneiden palkkatukikuukausien jälkeen. Tämä tarkoittaa, että työnantaja maksaa ensin työntekijälleen palkan ja hakee palkkatuen maksatuksen sen jälkeen. Palkkatuki ei myöskään kata työntekijän lomarahoja.
Palkkatuetusta työstä voit keskustella suoraan työtä hakevan ja tämän työllisyysohjaajan kanssa, mutta voit myös ilmoittaa avoinna olevia palkkatukipaikkoja paikallisiin työllisyyspalveluihin. Muistathan kuitenkin, että palkkatuetun työntekijän kanssa ei saa allekirjoittaa työsopimusta, ennen kuin työllisyyspalvelut hyväksyvät palkkatukipäätöksen.
Palkkatuen määrä
Palkkatuen suuruus määräytyy pääasiassa hakijan organisaation tyypistä tai palkattavan työntekijän alentuneen työkyvyn perusteella. Tuki on tavallisesti 50% palkkakustannuksista. Jos palkattavan työntekijän työkyky on terveydellisistä syistä alentunut, voi tuki olla 70%. Voittoa tavoittelemattoman yhdistykset, säätiöt tai rekisteröidyt uskonnolliset yhteisöt voivat saada tukea 100%.
Tukea myönnetään pääsääntöisesti maksimissaan kymmeneksi kuukaudeksi tai sen kestäessä vähemmän, työsuhteen keston ajaksi. 60 vuotta täyttäneen palkkaamiseen tukea voidaan myöntää enintään 24 kuukaudeksi. Lisätietoja palkkatuen ehdoista voit lukea Työmarkkinatorista.
Yli 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki
Työllisyyspalvelut voivat myös myöntää tukea 55 vuotta täyttäneiden työllistämiseen. Tuen myöntäminen edellyttää myös työllistettävältä vähintään 24 kuukauden työttömyyttä. Työllistämisen tuki on enintään 70% palkkakustannuksista. Lisätietoja 55 vuotta täyttäneiden työllistämisen tuesta voit lukea myös Työmarkkinatorista.